Blog

srcaniUdar_2.jpg

Upala i vaše srce

18. veljače 2023.

Svaka četvrta smrt izravno se može pripisati bolestima srca. Istraživači i liječnici pronalaze osnovne uzroke koji pridonose srčanim bolestima.

Najveći pojedinačni ubojice nisu rak, dijabetes, ozljede ili bolesti pluća. To su srčani problemi. Svaka četvrta smrt izravno se može pripisati bolesti srca. S obzirom na enormne ljudske žrtve, istraživači i liječnici osjećaju posebno snažan motiv da se pronađu temeljni uzroci koji pridonose srčanim bolestima.
Najčešća vrsta bolesti srca, bolest srčanih arterija, proizlazi iz nakupljanja masnoće i stvaranja plakova punih kolesterola unutar arterija srca. Liječnici su na bolest srčanih arterija gledali kao na jednostavno "vodovodni problem". Teoretizirali su da je jedenje masne hrane ostavio nakupine kolesterola na unutarnjoj površini krvnih žila što je dovelo do smanjenja cirkulacje u srčanim arterijama i srčani napad. Ipak posljednjih godina otkriva se da kronična upala igra ključnu ulogu u razvoju bolesti.
Znanstvenici dans shvaćaju da kada čestice LDL-a (loš kolesterol) infiltriraju u stijenke srčanih arterija koje su obložene endotelnim stanicama, na te se stanice vežu razne upalne stanice i započinju upalni proces i razvoj plaka. Imunološki sustav plak vidi kao stranu tvar, i inicira imunološki odgovor. Fagociti (bijele krvne stanice koja štite tijelo putem konzumiranja (fagocitoze) štetnih stranih čestica) troše čestice kolesterola, tada se povećavaju i pretvaraju u pjenaste stanice prepune masti. Slojevi masti i staničnih ostataka nakupljaju se unutar stijenke arterije. To uzrokuje zadebljanje stijenke čime se ona sužava i smanjuje se protok krvi. Nastaje plak koji može puknuti nakon čega se krvne pločice (trombociti) i druge krvne supstancije međusobno povezuju i formiraju ugrušak, koji na kraju može dovoljno narasti i blokirati protok krvi. Ako ugrušak blokira protok krvi u arteriji koja hrani srce, dolazi do srčanog infarkta.

stvaranjeplakaotromba.jpg


Dio ugruška može se odlomiti i putovati kroz krvotok, u sve manje i manje krvne žile i naposljetku zaglaviti u jednoj. Ako zaglavi u nekoj od arterija mozga dolazi do moždanog udara. Obje situacije potencijalno su opasne po život.

Ispitivanje upale
Znakovi upale služe kao upozorenje.
Rizici kao što su bolesti desni, nepravilna prehrana, manjak sna, stres, tjelesna neaktivnost, dijabetes i debljina uzrokuju kroničnu upalu.
Traženje markera upale u krvi jedan je od načina za procjenu vašeg rizika. Jedini upalni marker koji se obično testira za procjenu kardiovaskularnog rizika je C-reaktivni protein (CRP), tvar koju vaša jetra proizvodi kao odgovor na upalu u vašem tijelu.
Liječnici testiraju CRP testom krvi visoke osjetljivosti (poznat kao hsCRP test). Nivo niži od 1 miligrama po litri (mg/L) znači da ste pod niskim rizikom; 1 do 3 mg/L označava prosječni rizik; a 3 mg/L znači imate visok rizik od kardiovaskularnih bolesti (za srčani napad i moždani udar). Ako vam je razina CRP-a visoka, vaš liječnik može naručiti dodatne pretrage i tražiti uzrok upale, a možda ćete trebati uvesti promjene načina života koje štite srce ili započeti uzimanje odgovarajućih lijekova.

Kontrola upale radi zaštite srca
Od otkrića da upala igra ulogu kod bolesti srca, istraživači su bili u potrazi da saznaju mogu li lijekovi koji se bore protiv upalnih procesa spriječiti srčani udar i druga kardiovaskularna događanja.
Godine 2008. provedena je studija JUPITER( (Justification for the Use of Statins in Primary Prevention: An Intervention Trial Evaluating Rosuvastatin ).
Astra Zeneca je u studiji Jupiter potvrdila učinkovitost lijeka za snižavanje razine kolesterola u krvi (rosuvastatin) i otkrila je da, u starijih
odraslih s povišenim razinama upalnih markera u krvi koji nisu imali visok kolesterol, liječenje lijekom statinom za snižavanje kolesterola snižavao se i rizik od srčanog i moždanog udara. Međutim, iz studije nije bilo jasno jesu li ti učinci zbog sposobnosti statina da smanje kolesterol ili zbog drugih čimbenika, poput smanjenja
upala. Dokazi sugeriraju da bi statini mogli imati i protuupalna i antioksidativna svojstva koja štite stijenke arterija od oštećenja kolesterolom.

Rezultati CANTOS-a studije ( Canakinumab Antiinflammatory Thrombosis Outcome Study ) pokazali su da protuupalni lijek Ilaris smanjuje rizik za ponovni srčani udar i dovodi do smanjenje upale bez utjecaja na razine lipida (kolesterola).
Canakinumab ( Ilaris) se ne propisuje često za snižavanje upala, dijelom zbog svoje visoke cijene i nuspojava, koje uključuju veći rizik od infekcija.
Studije istražuju mogu li potencijalno drugi, jeftiniji i sigurniji protuupalni lijekovi na sličan način smanjiti srčane rizike.
Zdrav način života smatra se prvom linijom obrane od srčanih bolesti. Mjere poput biljne prehrane, tjelovježbe i prestanak pušenja ostaju kamen temeljac zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Zaštitite se

Upravljanje prehranom i stilom života dva su najbolja načina za držanje kronične upale pod kontrolom. Drugi preventivni koraci uključuju sljedeće:

Borba protiv bolesti desni. Ako vam desni krvare prilikom četkanja ili čišćenja zubnim koncem, najvjerojatnije imate upalu. Zakažite termin kod svog stomatologa na pregledu i pojačajte svoju oralnu higijenu.

Liječenje visokog kolesterola. Testirajte svoje razine kolesterola i razgovarajte sa svojim liječnikom o uzimanju statina kako biste ih držali pod kontrolom ako se procijene da su previsoki.

Prestanak pušenja. Ovo je dobar, sveobuhvatan zdravstveni savjet. Točnije, toksini iz pušenja imaju izravnu vezu s upalom.

Promijenite svoju prehranu Možda ćete se iznenaditi kada saznate da prehrana igra važnu ulogu u kroničnoj upali - probavne bakterije oslobađaju kemikalije koje mogu potaknuti ili potisnuti upalu. Vrste bakterija koje nastanjuju naša crijeva i njihovi kemijski nusproizvodi razlikuju se ovisno o hrani koju jedemo. Neke namirnice potiču rast bakterija koje potiču upalu, dok druge potiču rast bakterija koje pomažu u njenom suzbijanju. Znanost je dokazala da se kronična upala niskog stupnja može pretvoriti u tihog ubojicu koji pridonosi kardiovaskularnim bolestima, raku, dijabetesu tipa 2 i drugim stanjima Što se tiče prehrane, nešto trebate oduzeti , a nešto dodati. Smanjite ili eliminirajte jednostavne šećere (poput gaziranih sokova i slatkiša), pića koja sadrže kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze (poput sokova i sportskih napitaka) i rafiniranih ugljikohidrata (poput bijelog kruha i tjestenine). Ne samo da su te vrste hrane prazne kalorije, već i pretjerano uživanje u njima može doprinijeti lakom debljanju i time izazvati upalu. Više konzumirajte hranu bogatu antioksidansima poznatim kao polifenoli. Istraživanja su pokazala da ti antioksidansi imaju mnoga protuupalna svojstva.Koje se namirnice smatraju najboljima? Studija u British Journal of Nutrition iz svibnja 2016. otkrila je da polifenoli iz luka, kurkume, crvenog grožđa i zelenog čaja snižavaju markere upale u tijelu. Sve vrste bobičastog voća također su bogate polifenolima, kao trešnje i šljive, kao i tamnozeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i raštike.
Maslinovo ulje, laneno ulje i masna riba poput lososa, sardina i skuše nude zdrave doze omega-3 masnih kiselina za koje je odavno dokazano da smanjuju upalu.