5hrojeva

5 brojeva povezanih s idealnim zdravljem srca

23. siječnja 2024.

Koliko se dobro štitite od bolesti srca, vodećeg uzroka smrti?

Provjerite pet važnih parametara

  1. Krvni tlak
  2. LDL kolesterol
  3. Razine triglicerida
  4. Šećer u krvi
  5. Opseg struka

    Te vrijednosti daju sliku cjelokupnog zdravlja i ukazuju čime biste se trebali pozabaviti kako bi smanjili šanse za srčani ili moždani udar.

Ispod su idealne vrijednosti za svako mjerenje, zajedno s razlogom zašto su važne i ciljanim savjetima za njihovo poboljšanje.

I

Krvni tlak

Poželjna vrijdnost do 120/80 mm Hg

Krvni tlak govori o snazi kojom srce gura krv u vaše arterije kada se vaše srce steže (sistolički krvni tlak, prvi broj) i opušta (dijastolički krvni tlak, drugi broj). Vaš krvni tlak pokazuje koliko naporno radi vaše srce i kakvo je stanje vaših krvnih žila. Sužene, neelastične arterije uzrokuju porast krvnog tlaka.

Zašto je to važno: Visoki krvni tlak ubrzava oštećenje krvnih žila, potičući nakupljanje masnog plaka (ateroskleroza) u krvnim žilama. To je "priprema" za srčani udar. Visok krvni tlak uzrokuje glavnu pumpnu komoru srca ( lijevi ventrukul) da se poveća, što može dovesti do zatajenja srca. Konačno, visoki krvni tlak povećava rizik od moždanog udara zbog začepljenja ili pucanja neke krvne žile u mozgu.

Što pomaže: Prehrana bogata kalijem (koji se nalazi u mnogo povrća, voća i graha) i siromašna natrijem (koji se nalazi u višku u mnogim prerađenim i restoranskim namirnicama); minimiziranje alkohola.

LDL kolesterol

Poželjne vrijednosti LDL-a manje od 3 mmol/l

Kolesterol je molekula koja se proizvodi u jetri ili se u organizam unese hranom, a na različite se načine prenosi krvotokom po organizmu. Kolesterol se u krvi može stopiti s bjelančevinama pa time postaje „topiviji“ u krvi i lakše putuje do cilja. Upravo o odnosu količine kolesterola i bjelančevina u „kuglici“ ovisi učinak na organizam. Tako se kuglice s puno bjelančevina i malo kolesterola zovu HDL-kolesterol, a one s malo bjelančevina i puno kolesterola LDL-kolesterol. I LDL-kolesterol i HDL-kolesterol su frakcije ukupnog kolesterola krvi tj. ukupni kolesterol sastoji se od LDL i HDL kolesterola.

LDL čestice prenose kolesterol iz jetre do stanica. S obzirom da je LDL direktno povezan s brzinom taloženja kolesterola u stijenke krvnih žila (što je viši LDL, više se kolesterola taloži u žile), nazivamo ga još i "lošim" kolesterolom.

HDL-čestice, tj. lipoproteini velike gustoće, sakupljaju na sebe suvišan kolesterol iz krvi i tkiva i prenose ga u jetru. Na taj način smanjuju vjerojatnost nagomilavanja kolesterola u stijenci krvnih žila i vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti. Iz tog se razloga HDL-kolesterol naziva "dobrim kolesterolom", no nažalost danas još ne postoje lijekovi koji će dovoljno povisiti vrijednost HDL-a kako bi on nadjačao loš utjecaj LDL-a.

Preporučene vrijednosti kolesterola su:

  • Ukupni kolesterol < 5,0 mmol/
  • LDL (loš) kolesterol < 3,0mmol/l
  • HDL (dobar) kolesterol > 1,0 mmol/l za muškarce, odnosno > 1,2 mmol/l za žene

Iako su idealne vrijednosti dobre za većinu ljudi, vaš liječnik može preporučiti različite vrijednosti na temelju vaše dobi ili drugih zdravstvenih stanja.
Na primjer iako su preporučene vrijednosti LDL kolesterola manje od 3 mmol/L bolesnicima koji su preboljeli srčani udar, moždani udar, začepljenje arterija nogu ili boluju od šećerne bolesti s komplikacijama, preporučene ciljne vrijednosti LDL-a su manje od 2,5mmol/L ili čak manje od 1,4 mmol/L

Razina LDL-a u krvi je najvažniji parametar kojeg liječnici prate kako bi ocijeni uspješnost liječenja, važnija je čak i od razine ukupne kolesterola.

Zašto je to važno za zdravlje srca: višak LDL čestica nalazi se unutar stijenki arterija. Kad tamo dođu, progutaju ih bijele krvne stanice, tvoreći pjenaste stanice prepune masti koje urrokuju aterosklerozu.

Što pomaže: Ograničenje zasićenih masnoća (koje se nalaze u mesu, mliječnim proizvodima i jajima) i zamjena tih izgubljenih kalorija nezasićenim masnoćama (koje se nalaze u orašastim plodovima, sjemenkama i biljnim uljima).

Trigliceridi

Poželjne vrijednosti triglicerida su ispod 1,7 mmol/L

Možda manje poznati od kolesterola, trigliceridi su najčešći oblik masti u krvotoku. Dobivene iz hrane, ove molekule daju energiju vašem tijelu. Ali višak kalorija, alkohola i šećera koje tijelo ne može iskoristiti pretvaraju se u trigliceride i pohranjuju u masne stanice.

Zašto je to važno za zdravlje srca: Poput visokog LDL kolesterola, povišene vrijednosti triglicerida povezane su s većim rizikom od srčanog i moždanog udara.
Što pomaže: Ograničavanje hrane koja je bogata nezdravim mastima, šećerom ili oboje; jedenje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama (kao što je riba); izbjegavanje alkohola.

Šećer u krvi

Manje od 6,8 mmol/l (natašte)

Visoka razina šećera u krvi definira dijagnozu dijabetesa. Dijabetes tipa 2 je najčešći. Javlja se kada tijelo razvije neosjetljivost na djelovanje inzulina (inzulin je hormon koji "tjera" šećer iz krvi u stanice).

Zašto je to važno za zdravlje srca: Visoke razine šećera u krvi oštećuju stijenke krvnih žila i uzrokuju vezivanje šećera (glukoze) za LDL. Zbog toga je vjerojatnije da će LDL oksidirati - još jedan čimbenik koji potiče aterosklerozu. Višak šećera u krvi također čini trombocite ljepljivijima, pa postoji veća vjerojatnost da će stvoriti ugruške, što može izazvati srčani ili moždani udar.

Što pomaže: Izbjegavanje slatkih napitaka i hrane s visokim udjelom šećera; jedenje cjelovitih, neprerađenih žitarica umjesto hrane napravljene od rafiniranih žitarica (bijelo brašno, bijela riža).

Opseg struka

Manje od pola vaše visine u centimetrima

ILI

Žene: manje od 80 cm
Muškarci: manje od 95 centimetara

Izmjerite svoj struk oko golog trbuha točno iznad pupka.
Veliki trbuh - ono što liječnici nazivaju abdominalnom ili visceralnom pretilošću - obično znači salo koje okružuje unutarnje organe.

Zašto je to važno za zdravlje srca: Visceralna masnoća izlučuje hormone i druge čimbenike koji potiču upalu, što pokreće oslobađanje bijelih krvnih stanica uključenih u aterosklerozu.

Što pomaže: unos manje kalorija, osobito onih iz visoko prerađene hrane pune šećera, soli i nezdravih vrsta masti.

Univerzalni savjeti za poboljšanje svih pet mjera zdravlja srca
Ako je jedan ili više parametara iznad idealnih razina, daleko od toga da ste sami. Većina ljudi ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretila i ima trbuh veći od zdravog. Višak kilograma i opseg struka utječu na krvni tlak, LDL kolesterol, trigliceride i šećer u krvi. Prehrana zdravom biljnom prehranom može puno pomoći Više konzumirajte hranu bogatu antioksidansima poznatim kao polifenoli. Istraživanja su pokazala da ti antioksidansi imaju mnoga protuupalna svojstva.Koje se namirnice smatraju najboljima? Studija u British Journal of Nutrition iz svibnja 2016. otkrila je da polifenoli iz luka, kurkume, crvenog grožđa i zelenog čaja snižavaju markere upale u tijelu. Sve vrste bobičastog voća također su bogate polifenolima, kao trešnje i šljive, kao i tamnozeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i raštike.
Maslinovo ulje, laneno ulje i masna riba poput lososa, sardina i skuše nude zdrave doze omega-3 masnih kiselina za koje je odavno dokazano da smanjuju upalu.
Savjetujemo vam da uvrstite što više ovih namirnica u vašu prehranu.Usput iz prehrane isključite 3 "bijela otrova" – sol, šećer i bijelo brašno.