Medikamentozna terapija debljine (u suradnji s Medicus d.o.o. društvom za zdravstvenu djelatnost)

lijekovi za debljinu

Medikamentozna terapija debljine

Ovi lijekovi propisuju se od strane liječnika i obično su rezervirani za osobe koje ispunjavaju definiciju pretilosti ili one s viškom težine i povezanim zdravstvenim rizicima, poput bolesti srca ili dijabetesa.

Za mnoge ljude koji nisu u mogućnosti izgubiti težinu putem dijete i vježbanja i koji nisu kandidati za operaciju za mršavljenje , lijekovi za mršavljenje su prihvatljiva opcija liječenja. Ovi lijekovi se propisuju od strane liječnika i obično se rezerviraju za osobe koje ispunjavaju definiciju pretilosti ili osobe s viškom tjelesne mase i povezanim rizicima za zdravlje, kao što su bolesti srca ili dijabetes. Ako imate BMI od 30 ili više, ili BMI od 27 ili više uz rizike za zdravlje povezane s viškom tjelesne težin ( npr. dokazanu kardiovaskularnu bolest) i niste uspjeli izgubiti težinu samo promjenom životnog stila, možda ste kandidat.

Lijekovi koji imitiraju hormon u crijevima koji šalje signale sitosti mozgu
(Smanjuje oslobađanje pohranjenih ugljikohidrata iz jetre i smanjuje sintezu nove glukoze. Smanjuje unos hrane smanjujući apetit i usporavajući probavu u želucu, pomažući u smanjenju tjelesne masti).
Djelatna tvar: Semaglutid
Komercijalni naziv: Wegovy, Ozempic – u obliku otopina za injekciju , Rybelsus - u obliku tableta

Djelatna tvar: Liraglutid
Komercijalni naziv: Saxenda - u obliku otopine za injekciju
Moguće nuspojave : Mučnina, povraćanje, glavobolja, proljev, ubrzan puls, umor.

Lijekovi koji blokiraju apsorpciju masti u crijevima
Djelatna tvar: Orlistat
Komercijalni nazivAlli, Xenical - u obliku kapsula
Moguće nuspojave : tekuće masne stolice, plinovi, nadutost, smanjena apsorpcija vitamina topljivih u mastima (A, D, E i K).

Lijekovi koji aktiviraju receptore u mozgu za dopamin, kemijsku tvar u mozgu koja pomaže smanjiti osjećaj gladi i impulsivno jedenje
Djelatna tvar: naltreksonklorid bupropionklorid
Komercijalni naziv: Mysimba u obliku tableta
Moguće nuspojave : mučnina, povraćanje, zatvor, proljev, vrtoglavica, glavobolja, suha usta, nesanica, suicidalne misli.

Lijekovi protiv pretilosti možda nisu čarobni lijek, ali mogu biti vrlo učinkoviti u pomoći nekim ljudima da izgube težinu i održe je. Budući da mogu postojati značajne varijacije u učincima gubitka težine - i nuspojavama - važno je da ne odustanete ako prvi lijek koji isprobate ne djeluje za vas.

Iako terapija lijekovima može pomoći u postizanju dugoročnog gubitka težine i njeno održavanje, kontinuirani fokus na zdravom načinu života i redovito praćenje vaše tjelesne težine također su bitni za uspjeh.

Upozorenje o prehrambenim dodacima bez recepta

Raznovrsni dijetetski dodaci obećavaju da će sagorjeti masnoću, smanjiti apetit i pomoći u gubljenju kilograma - sve bez recepta. Obično se izrađuju od biljaka i drugih prirodnih sastojaka te su lako dostupni u lokalnim trgovinama ili putem interneta. No, djeluju li? Statistička analiza Sveučilišta u Sydneyu iz 2020. godine koja je obuhvatila 54 randomizirane kliničke studije uspoređujući biljne lijekove za mršavljenje s placebima nije pronašla dokaze koji bi preporučili takve biljne proizvode. Iako su većina tih biljnih lijekova izgledala sigurno za vrijeme trajanja ispitivanja, uglavnom nisu rezultirali klinički značajnim gubitkom težine.

Unatoč rezultatima ovih kratkoročnih ispitivanja, sigurnost je i dalje zabrinjavajuća. Pokazalo se da dodaci mogu sadržavati i neprijavljene receptne lijekove , a mnogi od njih imaju ozbiljne, ponekad i opasne nuspojave. Primjerice, 2016. godine je studija Harvard Medical School pregledala 27 dodataka za poboljšanje performansi i mršavljenje kako bi provjerila prisutnost oksilofrina, stimulansa koji povećava brzinu otkucaja srca i krvni tlak. Unatoč tome što je oksilofrin zabranjen u Sjedinjenim Državama, više od 50% ispitanih dodataka sadržavalo je ovu tvar. Od njih čak 43% sadržavalo je količine koje premašuju preporučenu farmakološku dozu.

Prehrambeni dodaci također mogu sadržavati toksične sastojke.
Npr. 2009. godine popularna pomoć za mršavljenje, Hydroxycut, povučena je s tržišta nakon što je FDA primila izvješća o toksičnosti jetre, napadima i problemima s mišićima (od bola do rabdomiolize). Iako trenutni Hydroxycut proizvodi više ne sadrže sporne sastojke (posebno efedrin), medicinska literatura i dalje bilježi negativne učinke ovog dodatka.

Jedan od osnovnih problema leži u činjenici da su većina popularnih dodataka za mršavljenje nedovoljno testirani na sigurnost i učinkovitost. Prema Zakonu pojedini hranjivi sastojci, biljke, mogu se prodavati bez takvih ispitivanja, pod uvjetom da etiketa ne sadrži izravne tvrdnje o zdravstvenoj ili terapijskoj koristi. Drugim riječima, proizvođači ne smiju tvrditi da će njihovi proizvodi za mršavljenje izliječiti pretilost ili potaknuti gubitak težine, ali zakon im dopušta da postavljaju općenite tvrdnje.

Nažalost, proizvođači dodataka često temelje te tvrdnje na istraživanjima koja su znatno slabija od onih koja se koriste za dobivanje odobrenja za receptne lijekove. Obično uključuju malo ljudi i ne traju dugo. To je dovelo do mnogih neutemeljenih tvrdnji na etiketama i oglasima. Međutim, nije moguće povući proizvod s tržišta osim ako se ne utvrdi da je nesiguran. Budući da agencije za lijekove ne mogu testirati svaki od tisuća dodataka na policama trgovina, većina ih nema opasnost da budu povučeni.