Limfna drenaža - Presoterapija

limfna drenaža_1

Limfna drenaža je terapijska tehnika koja se koristi za poticanje cirkulacije limfe, tekućine koja se nalazi u limfnim žilama i igra ključnu ulogu u imunološkom sustavu organizma. Limfna drenaža obično uključuje nježne masažne pokrete koji prate prirodni smjer protoka limfe kako bi se potaknula drenaža viška tekućine iz tkiva, smanjio otok i potaknula detoksikacija organizma. Ova tehnika često se koristi u kozmetičke svrhe radi smanjenja celulita i poboljšanja izgleda kože, ali također se koristi i u medicinske svrhe za liječenje limfedema (oticanje uzrokovano nakupljanjem limfe), nakon operacija ili ozljeda te kao podrška imunološkom sustavu.

Presoterapija je terapijska tehnika koja se koristi za poboljšanje cirkulacije krvi i limfe te smanjenje edema (otoka) u različitim dijelovima tijela. Ova tehnika koristi specijalizirane aparate koji primjenjuju kontrolirani pritisak na udove ili druge dijelove tijela putem pneumatskih manžeta ili odijela. Manžete ili odijela se postavljaju oko nogu, ruku ili trupa, a zatim se koristi zrak ili drugi plin kako bi se stvorio pritisak koji se izmjenjuje u ritmičkim intervalima.

Presoterapija se često koristi u kozmetičke svrhe radi smanjenja celulita, toniranja kože i poboljšanja izgleda. Također se može koristiti kao podrška terapiji limfedema, rehabilitaciji nakon ozljeda ili operacija te kao dio programa za smanjenje otoka nakon operativnih zahvata.

Ova terapija često se provodi u klinikama za ljepotu, medicinskim centrima ili fizioterapeutskim ordinacijama, a broj tretmana i trajanje ovise o individualnim potrebama i ciljevima klijenata.

Moguće koristi presoterapije uključuju:

 • Poboljšanje limfatičke i krvne cirkulacije.
 • Poticanje aktivacije kolagena i stanica.
 • Povećanje brzine metabolizma, ubrzavanje tijela u izlučivanju otpada i viška vode.
 • Opuštanje mišića, ublažavanje grčeva mišića, smanjenje bolova u mišićima.
 • Zatezanje mišića ruku, nogu, bedara, stražnjice, donjeg dijela leđa, trbušnih mišića, oblikovanje konture tijela.
 • Gubitak težine, mršavljenje, oblikovanje tijela, smanjenje celulita.

Kontraindikacije za presoterapiju uključuju:

 1. Akutne tromboze ili duboke venske tromboze.
 2. Akutna infekcija ili upala u području tretmana.
 3. Kardiopulmonalna insuficijencija.
 4. Poremećaji cirkulacije krvi poput arterijskih ili venskih aneurizmi.
 5. Akutni dermatitis ili druge kožne infekcije u području tretmana.
 6. Ozbiljne bolesti srca ili bubrega.
 7. Trudnoća
 8. Problemi s limfnim sustavom poput limfedema uzrokovanih filarijama (paraziti koje prenose komarci)
 9. Tromboflebitis.
 10. Sve druge medicinske ili zdravstvene uvjete koji bi mogli biti pogoršani ili izazvani tretmanom presoterapijom.

Prije početka presoterapije, važno je konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom kako bi se osiguralo da nema kontraindikacija ili kako bi se odgovarajuće prilagodile postavke tretmana prema individualnim potrebama pacijenta.