Blog

nh.jpeg

Fitness trend: Nordijsko hodanje

15. prosinca 2022.

Hodanje sa nordijskim štapovima sagorijeva više kalorija, jer aktivira više mišića od uobičajenog hodanja.

Nordijsko hodanje prvobitno osmišljeno kao ljetni trening za skijaše sada postaje način vježbanja, osobito među starijim osobama..


Prednosti
Nordijsko hodanje kombinira kardiovaskularnu vježbu s energičnim vježbanjem mišića za ramena, ruke, trupa i nogu. Kad hodate bez štapova, aktivirate mišiće ispod struka. Kad dodate nordijske štapove , aktivirate i sve mišiće gornjeg dijela tijela i angažirate 80% do 90% svojih mišića i tako sagorijevate više kalorija.

nordijsko hodanje_kalorije.jpg


Mnogo dokaza potvrđuje da nordijsko hodanje sagorijeva više kalorija od običnog hodanja, a procjene kreću se od porasta od 18% do 40% više.
Nordijsko hodanje povezano je i sa smanjenjem masne tjelesne mase, „lošeg“ LDL kolesterola i triglicerida, smanjuje depresiju, anksioznost, kroničnu bol i opseg struka, te povećanjem „dobrog“ HDL kolesterola, izdržljivosti, mišićne snage i fleksibilnosti, udaljenosti hoda, kardiovaskularnog statusa i kvalitete života.
Još jedna prednost: mnogo ste stabilniji kada koristite štapove, jer imate više dodirnih točaka na tlu i ne oslanjate se samo na dvije noge.
Osim toga, nordijsko hodanje je i zabavno. To može biti zabavna društvena aktivnost ako se pridružite nekom od klubova za hodanje koji se pojavljuju u cijeloj zemlji. .

O štapovima
Za razliku od štapova za skijanje ili skijaško hodanje koji imaju labave trake koje vam se pružaju oko zapešća, nordijski štapovi imaju poseban sustav poput rukavica pričvršćen na svaki štap. Gurnete ruku u i rabite dlan, a ne samo prste kako biste prenijeli snagu na štapove i pomakli se naprijed. Štapove ćete naći u trgovinama sportske opreme. Štapovi su izrađeni od lakog aluminijskog ili karbonskog materijala; sa šiljastim vrhovima za staze ili gumenim vrhovima za pločnike; fiksne ili podesive visine. Cijene se kreću od oko 50 do 200 -300 kuna za par štapova., a mogu biti i koristan poklon.

Prednosti
U posljednjih nekoliko godina, švedski nordijsko hodanje ne koristi samo za opće zdravlje, već i kao sredstvo za liječenje i rehabilitaciju. Na primjer u njemačkom programu rehabilitacije nakon ugradnje proteze zglobova.
Nordijsko hodanje korisno je svima, osobito osobama s oštećenjem disanje, cirkulacije, križobolje, osteoporoze, osteoartritisa i pretilosti. Pogodnoje za sve uzraste; Ekonomično je, trebate samo posebne štapove i ima minimalno kontraindikacija.

Početak
Većina ljudi kandidati su za nordijsko hodanje, čak i ako imaju problema s ravnotežom. U stvari, ako imate problema s ravnotežom, najbolji ste kandidat za to, zbog povećane stabilnosti na polovima. Ipak biste trebali prvo razgovarati s liječnikom, posebno ako imate srčane bolesti.
Nakon što dobijete zeleno svjetlo i štapove, trebat će vam pješačka staza. Možete šetati po ravnim površinama ili raznim terenima - od trotoara do travnatih polja ili staza. Sigurne četvrti i parkovi su idealni.

Nekoliko savjeta
Obucite se udobno. Nosite odjeću koja omogućuje puno dizanje ruke. Ostanite hidrirani. Pijte vodu unaprijed ako ćete pješačiti manje od sat vremena. U suprotnom, pijte putem. Napravite 10-minutno zagrijavanje.

Nordijsko hodanje je zabavno, ali je svakako i dobra vježba.

(Izvor: Harvard Health Publishing - the media and publishing division of the Harvard Medical School of Harvard University)