Blog

bakterije.jpg

Dobre klice , loše klice

9. veljače 2023.

Imunološki sustav postoji zbog potrebe za uništavanjem i izbacivanjem štetnih mikroba iz našeg tjela ( neke bakterije, virusi, gljivice i paraziti)


Kada ih naš imunološki sustav prepozna brzo se razvijaju bijela krvna zrnca koja ih okruže i konzumiraju.
Postoji dobar razlog za napad. Bolesti koje loše klice uzrokuju mogu varirati od nečega manjeg- poput obične prehlade do potencijalno smrtonosne bolesti kao što je meningitis.

Međutim, nije svaka klica loša za vas i zaslužuje uništenje. Zapravo, imate cijeli svijet mikroba koji žive u harmoniji s vama - na vašoj koži, i unutar vašeg probavnog sustava, nosa i drugih područja vašeg tijela. Ovi trilijuni korisnih bakterija, poznati pod zajedničkim nazivom mikrobiom ponašaju se poput vaših vlastitih stanica, razlažući hranjive tvari i stvarajući vitamine koji su vam potrebni da ostanete zdravi.

Neki od tih mikroorganizama poput Bifidobacteriuma zapravo pomaže u obuzdavanju štetne upale poticanjem rasta imunoloških stanica koje kontroliraju upalni odgovor. Imunološki sustav je treniran razlikovati te prijateljske bakterije od štetnih tako da ne napada mikroorganizme koji su dobri za zdravlje.

Istraživači su također otkrili da malo izloženost i zdravim i štetnim klicama u ranoj fazi
života može biti dobra stvar, priprema naš imunološki sustav kako bi u budućnosti učinkovitije odgovorio na patogene.
Zapravo, ovo izlaganje "podučava" vaš imunološki sustav kako odgovoriti na prijetnje, tako da može regulirati upalni odgovor i spriječiti neke vrste pretjeranih upalnih reakcija koje mogu dovesti do alergija i astme.