Uvod
Nutrijenti (hranjive tvari) su tvari koje tijelo koristi za rast, razvoj, energiju i održavanje životnih funkcija. Oni su esencijalni za održavanje zdravlja i pravilnog funkcioniranja tijela. Nutrijenti se obično dijele u nekoliko kategorija, uključujući
1. Makronutrijenti (ugljikohidrati, proteini i masti)
To su nutrijenti koji se tijelu daju u većim količinama i koji pružaju energiju. Glavni makronutrijenti su:
Ugljikohidrati - Glavni izvor energije za tijelo.
Proteini - Građevinski blokovi tijela, važni za rast, popravak i održavanje tkiva.
Masti - Koncentrirani izvor energije, također važni za apsorpciju određenih vitamina i regulaciju tjelesnih funkcija.
2. Mikronutrijenti (vitamini i antioksidansi, minerali)
To su nutrijenti koji se tijelu daju u manjim količinama, ali su ključni za pravilno funkcioniranje. Glavne kategorije mikronutritijenata su
- Vitamini i antioksidansi
Organske tvari koje su ključne za normalan metabolizam i funkciju tijela. Vitamini se obično dijele u dvije kategorije: topivi u vodi (poput vitamina C i B kompleksa) i topivi u mastima (poput vitamina A, D, E i K).
Antioksidanti su tvari koje neutraliziraju ili smanjuju štetno djelovanje slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji mogu oštetiti stanice i tkiva tijela te su povezani s razvojem raznih bolesti, uključujući rak, srčane bolesti, neurodegenerativne bolesti i starenje. Funkcija antioksidanata je sprječavanje oksidativnog stresa, procesa koji nastaje kada je ravnoteža između slobodnih radikala i antioksidansa narušena u korist slobodnih radikala. Antioksidanti pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa neutralizacijom slobodnih radikala ili sprječavanjem njihovog nastanka. Neki od najčešćih antioksidanata uključuju VitaminC, Vitamin E, Beta-karoten, Selen, Cink, Flavonoidi, Likopen, Lutein i Glutation.
- Minerali
Anorganske tvari koje su potrebne za normalan rast, razvoj i održavanje tjelesnih funkcija. Primjeri minerala uključuju kalcij, magnezij, željezo, cink i selen.
Voda
Iako se voda često ne smatra nutrijentom, ona je esencijalna za život i ključna za gotovo sve biološke procese u tijelu. Voda pomaže u održavanju ravnoteže tjelesnih tekućina, regulira tjelesnu temperaturu, sudjeluje u probavi i eliminaciji otpadnih tvari te podržava hidrataciju stanica i tkiva.
Uravnotežena prehrana koja sadrži odgovarajuće količine vode, makro i mikronutrijenata ključna je za održavanje života, optimalnog zdravlja i prevenciju bolesti.
Infuzijska terapija
To je postupak koji uključuje primjenu tekućine, obično otopine soli, lijekova ili hranjivih tvari, izravno u venu pacijenta. Ova terapija se koristi za hidrataciju, unos nutrijenata ili primjenu lijekova koji se brzo trebaju proširiti kroz tijelo.
Intravenska vitaminska terapija, poznata i kao infuzija mikronutrijenata i hidratacija, pruža visoke koncentracije vitamina i minerala direktno u krvotok. Ova metoda omogućuje brzu apsorpciju većih doza nutrijenata nego što ih tijelo može primiti putem hrane ili dodataka.
Primjenjuje se kada unos nutrijenata hranom nije dovoljan ili kad određene bolesti sprečavaju apsorpciju hranjivih tvari. Iako neki tvrde da ova terapija može poboljšati opće stanje organizma, čak i kod ljudi koji nemaju nedostatak vitamina ili minerala, vitaminska infuzija je prepoznata kao pouzdana metoda liječenja.
Zbog svoje izvanredne učinkovitosti, često se naziva „tajnim oružjem“ među poznatim javnim osobama.
Infuzije vitamina, antioksidansa i minerala mogu imati velike prednosti za jačanje imuniteta, usporavanje procesa starenja, smanjenje oksidativnog stresa, poboljšanje kvalitete kože, smanjenje umora i poboljšavanje performansi kod bavljenja sportom.
Svrha infuzijske terapije je isporuka hranjivih tvari u visokim koncentracijama tjelesnim tkivima i stanicama, na način koji zaobilazi probavni sustav (tj. na usta ili oralni put primjene). Sve hranjive tvari uzete oralnim putem (na usta) kada se apsorbiraju u krvotok tankog crijeva odmah se prenose u jetru putem jetrenog krvotoka. U jetri se moraju “podvrgnuti probiru” jetrenim enzimima koji će ih u nekim slučajevima učiniti manje učinkovitima ili čak neučinkovitima. Ovaj proces probira poznat je kao “učinak 1. prolaza”.
Kod intravenozne terapije izbjegava se „učinak prvog prolaza“, tj. hranjive tvari se odmah apsorbiraju kako bi ih vaše tijelo moglo iskoristiti. Pritom istovremeno hidratizirate svoje tijelo i podižete razinu elektrolita.
Koristi se kod pacijenata koji ne mogu uzimati vitamine peroralno, koji imaju problem s apsorpcijom zbog funkcionalnog problema crijeva ili kad bi pacijent imao koristi od viših koncentracija u krvi, što nije moguće postići peroralno.
Infuzije su izrazito učinkovite za oporavak organizma nakon bolesti, pada imuniteta ili nakon viroza. Učinci IV-a vidljivi su vrlo brzo, poboljšava se opće zdravlje, pružajući stopostotnu iskoristivost vitamina.
Priprema
Prije nego što započnete s intravenoznom terapijom, važno je proći konzultacije s našim liječnikom.
Također, preporučuje se da budete hidrirani prije dolaska na zahvat, jer dehidracija može otežati postavljanje IV linije. Također je važno ne doći natašte, već pojesti nešto prije posjeta. Nizak šećer u krvi može uzrokovati osjećaj slabosti i vrtoglavice.