Blog

cf

Prekretnica u terapiji cistične fibroze

18. studenoga 2022.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novu terapiju za oboljele od cistične fibroze starije od dvanaest godina

. Riječ je o lijeku koji se sastoji od tri djelatne tvari: eleksakaftora, ivakaftora i tezakaftora, a mogao bi pomoći 90% pacijenata koji boluju od cistične fibroze, čak i onima koji do sada nisu imali terapijske opcije.

Cistična fibroza je rijetka nasljedna bolest koja pogađa 1 na 3000 ljudi. Osnovna karakteristika cistične fibroze je stvaranje gustog sekreta na svim mjestima gdje se nalaze žlijezde s vanjskim izlučivanjem, odnosno u dišnim putevima, gušterači, crijevu, žučnom sustavu, reproduktivnom sustavu i znojnim žlijezdama. Manifestira se kao kronični kašalj s ponavljanim infekcijama dišnog sustava, nepotpuna probava hrane praćena obilnim i masnim stolicama intenzivnog mirisa, nadutošću i slabijim tjelesnim napredovanjem usprkos dobrog teka i velikog unosa hrane.

Uzrok cistične fibroze je mutacija na CFTR (engl. cystic fibrosis transmembrane conductance regulator) genu, čime uopće ne nastaje ili pak nastaje defektni membranski protein s kloridnim kanalom. Ukoliko je opisanom proteinu narušena funkcija, remeti se ravnoteža klorida i tekućina u organizmu te se stvara gusta i ljepljiva sluz. S obzirom da svaka osoba ima dvije kopije CFTR gena, jednu od majke i jednu od oca, na obje kopije mora se dogoditi mutacija kako bi se razvila cistična fibroza. Za osobe kod kojih postoji mutacija na samo jednoj kopiji kažemo da su nositelji gena za cističnu fibrozu.

Novoodobreni lijek zapravo je kombinacija triju djelatnih tvari koje utječu na defektni protein kodiran CFTR genom na način da omogućuju njegovo efikasnije funkcioniranje. Djelatne tvari utječu na konformaciju defektnog proteina čime on postaje sličniji funkcionalnom proteinu te je omogućen prolazak kloridnih iona kroz kanal. Bitno je naglasiti kako novoodobrena terapija je namijenjena pacijentima starijima od 12 godina s najmanje jednim oblikom F508del mutacije, što zahvaća gotovo 90% populacije oboljele od cistične fibroze. Dosadašnja terapija koja također djeluje na CFTR protein nije odgovarajuća za veliki broj pacijenata jer nisu bili djelotvorni kod cijelog niza različitih mutacija, stoga novi lijek zaista predstavlja prekretnicu u terapiji cistične fibroze.

Efikasnost lijeka dokazana je dvjema studijama. U prvoj studiji prisustvovalo je 403 pacijenata s mutacijom F508del i mutacijom na drugom alelu. U drugoj studiji ispitivano je 107 pacijenata s dvije identične F508del mutacije.

Učinkovitost terapije u studijama mjerila se povećanjem forsiranog ekspiracijskog volumena u jednoj sekundi (engl. Forced expiratory volume in 1 second, FEV1), koji se koristi u kontroli progresije cistične fibroze. Uočeno je kako kombinacija lijekova je dovela do povećanja FEV1 u obje studije, i to za 13,8% u prvoj, odnosno 10% u drugoj studiji. U prvoj studiji, također, provedeno je ispitivanje koncentracije klorida u znoju (tzv. znojni test), broja plućnih egzacerbacija i indeksa tjelesne mase, a rezultati upućuju na poboljšanje bolesnikova stanja.
(Izvor : https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-new-breakthrough-therapy-cystic-fibrosis, )