upala_hr_2.width-400

Dobre i loše vijesti o upali

22. siječnja 2024.

Kako zaustaviti štetnu upalu prije nego ugrozi vaše zdravlje?

Je li odgovor tijela na ozljedu za vas dobar ili loš? Ovisi. Nakon kratkotrajne ozljede, infekcije i vježbanja, upala je vaš prijatelj.
U kroničnom obliku ona može biti krivac za gotovo sve što nas muči.

Upala je zdrav put do oporavka u slučaju vježbanja, infekcije ili ozljede, ali istraživanja pokazuju da kronična, sustavna upala također može postaviti temelje za bolesti i stanja koja potom stvaraju još veću upalu.

Iako ih bolnica liječi na odvojenim odjelima , neke od najčešćih bolesti našeg vremena — bilo da se radi o dijabetesu, kardiovaskularnim bolestima, raku i Alzheimerovoj bolesti — imaju jednu zajedničku stvar. Tjelesni krvni marker koji signalizira prisutnost upale koja se negdje događa — spoj poznat kao C-reaktivni protein — povišen je kod svih njih.

Upale su u modi ovih dana. Intervencije za koje se tvrdi da su "protuupalne" mogu se pronaći u kuharicama, časopisima, sportskim napitcima, kao i u mentalnom zdravlju i planovima vježbanja. Ali za shvaćanje upalnih procesa potrebno je više od pukog marketinga. Javnost treba biti u korak sa znanošću o upalama.

Dva oblika upale
Upala je dizajnirana za borbu protiv patogena i popravak tkiva. Kada upala dođe i nestane, ona održava tijelo zdravim.
Kada ste npr. cijeli dan na suncu, dobit ćete opekline od sunca, što je kratkotrajna upala tkiva vaše kože. Kada se tkivo ozlijedi, npr. kada uganete gležanj, dolazi do navale korisnih tvari koje ulaze u to područje kako bi pomogle zacjeljivanju.

Međutim, kada je upala trajna (kronična) ona može biti podloga za sve vrste bolesti.
Kemikalije nastale kroničnom upalom u jednom dijelu tijela mogu putovati drugdje, iritirajući naše arterije, naš mozak, pluća i dovodeći do problema. U arterijama, to je srčani udar. U mozgu, to je Alzheimer. U crijevima, to može biti rak.
Istraživanja pokazuju da je kronična upala razlog gotovo svemu što nas muči. Popis uključuje starenje, inzulinsku rezistenciju i dijabetes, pretilost, kardiovaskularne bolesti, rak pa čak i COVID-19.

.
Protuupalna prehrana
Sveukupna kvaliteta prehrane vjerojatno doprinosi upalnom stanju u kojem se nalazimo. Dijeta koja stalno uzrokuje skokove glukoze u krvi, na primjer, može dovesti do inzulinske rezistencije. Vjeruje se da inzulinska rezistencija povećava protein poznat kao FOXO1, što je praćeno skokom upalnih citokina (kemikalije koje luče stanice tijekom upale) . Budući da inzulinska rezistencija može dovesti do povećane gladi i pretilosti, i budući da tjelesna masnoća također oslobađa kemikalije koje potiču upalu, prehrambeni put upale lako je prepoznatljiv.

Upala čak povezuje udaljene dijelove tijela. Godinama je poznato, na primjer, da parodontoza oslobađa infektivne agense koji pokreću oslobađanje upalnih citokina u krvotok.
S vremenom ti citokini mogu iritirati endotelne stanice koje sa unutrašnje strane oblažu arterije. Kad se to dogodi, ove arterije počinju hvatati proteine, stvarajući plak.
Ljudi s paradontozom imaju dva do tri puta veći rizik od srčanog udara, moždanog udara ili drugog ozbiljnog kardiovaskularnog događaja, (navodi se u publikaciji Harvard Health).A to je samo jedan put do iritacije sluznice arterija.

Arterije imaju ovojnicu debljine jednog sloja stanica i "ona je obično nepropusna". Jednom kada nešto iritira sluznicu arterije (to bi mogao biti stres, mogli bi biti geni, moglo bi biti pušenje, mogao bi biti visoki krvni tlak) ta ovojnica više nije nepropusna.
Kada se u ovojnici arterije zaglavi kolesterol , on stvara upalu u arterijama, što je i razlog potrebe snižavanja kolesterola prehranom i lijekovima.

Prema ispitivanju lijeka iz 2017. poznatom kao CANTOS (Canakinumab), smanjenje upale mogao bi biti razlog zašto takvi lijekovi nude dobrobit. Eksperimentalni i klinički podaci pokazuju da smanjenje upale (bez utjecaja na razine lipida u krvi) može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

U svakom slučaju, priča o bolestima očito se mijenja i kreće se prema onoj u kojoj je upala u središtu praktički svih naših zdravstvenih problema.

Većina ljudi je upoznata s akutnom upalom. To je crvenilo, toplina i otok oko tkiva i zglobova koji se javljaju kada posječete prst ili udarite koljeno.Kada tijelo signalizira ozljedu, vaš imunološki sustav šalje vojsku bijelih krvnih stanica da okruže i zaštite to područje. Proces funkcionira na isti način ako imate infekciju poput gripe ili upale pluća. Akutna upala je način na koji se vaše tijelo bori protiv napadača koji mogu izazvati infekciju, kao i dio procesa ozdravljenja. Na taj način, upala je dobra stvar, jer štiti tijelo.

Međutim, kronična upala je drugačija. Događa se ista reakcija kao kod akutne upale, samo što se proces ne zustavlja. Bijela krvna zrnca preplavljuju problematično područje i na kraju napadaju obližnja zdrava tkiva i organe. Znanost je dokazala da se kronična upala niskog stupnja može pretvoriti u tihog ubojicu koji pridonosi kardiovaskularnim bolestima, raku, dijabetesu tipa 2 i drugim stanjima. To je tinjajući proces koji oštećuje vaša tkiva, zglobove i krvne žile, a vi ga često ne primjećujete dok se ne napravi značajna šteta. Šteta se može pokazati kao artritis, srčana bolest, moždani udar, pa čak i Alzheimerova bolest.
Patite li od kronične upale? Jednostavan krvni test može vam dati odgovor . Mjeri se jetrena kemikalija, C-reaktivni protein (CRP), koja raste kao odgovor na upalu. Rezultat može pomoći vašem liječniku da osmisli strategiju za liječenje.

Na primjer, ako imate prekomjernu tjelesnu težinu i imate više visceralnih masnih stanica - vrste masnoće koja se nakuplja u vašem trbuhu i okružuje vaše organe - imunološki sustav vidi te masne stanice kao prijetnju i pumpa više bijelih krvnih stanica. Što duže imate prekomjernu težinu, to duže vaše tijelo ostaje u stanju upale.
Ta reakcija nije ograničena samo na jedno određeno mjesto. Upala se može širiti cijelim tijelom i uzrokovati probleme posvuda. Ako dobijete artritis ili srčanu bolest,veliki su izgledi da je tome pridonijela kronična upala.

Zaštitite se

Upravljanje prehranom i stilom života dva su najbolja načina za držanje kronične upale pod kontrolom. Kao što je spomenuto, višak kilograma čest je uzrok upala, a gubitak viška kilograma, posebice oko trbuha, može je smanjiti.

Drugi preventivni koraci uključuju sljedeće:

  • Borba protiv bolesti desni. Ako vam desni krvare prilikom četkanja ili čišćenja zubnim koncem, najvjerojatnije imate upalu. Zakažite termin kod svog stomatologa na pregledu i pojačajte svoju oralnu higijenu.
  • Liječenje visokog kolesterola. Testirajte svoje razine kolesterola i razgovarajte sa svojim liječnikom o uzimanju statina kako biste ih držali pod kontrolom ako se procijene da su previsoki.
  • Prestanak pušenja. Ovo je dobar, sveobuhvatan zdravstveni savjet. Točnije, toksini iz pušenja imaju izravnu vezu s upalom.

Promijenite svoju prehranu

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da prehrana igra važnu ulogu u kroničnoj upali - probavne bakterije oslobađaju kemikalije koje mogu potaknuti ili potisnuti upalu. Vrste bakterija koje nastanjuju naša crijeva i njihovi kemijski nusproizvodi razlikuju se ovisno o hrani koju jedemo. Neke namirnice potiču rast bakterija koje potiču upalu, dok druge potiču rast bakterija koje pomažu u njenom suzbijanju.

Znanost je dokazala da se kronična upala niskog stupnja može pretvoriti u tihog ubojicu koji pridonosi kardiovaskularnim bolestima, raku, dijabetesu tipa 2 i drugim stanjima

Što se tiče prehrane, nešto trebate oduzeti , a nešto dodati. Smanjite ili eliminirajte jednostavne šećere (poput gaziranih sokova i slatkiša), pića koja sadrže kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze (poput sokova i sportskih napitaka) i rafiniranih ugljikohidrata (poput bijelog kruha i tjestenine). Ne samo da su te vrste hrane prazne kalorije, već i pretjerano uživanje u njima može doprinijeti lakom debljanju i time izazvati upalu.

Više konzumirajte hranu bogatu antioksidansima poznatim kao polifenoli. Istraživanja su pokazala da ti antioksidansi imaju mnoga protuupalna svojstva.Koje se namirnice smatraju najboljima? Studija u British Journal of Nutrition iz svibnja 2016. otkrila je da polifenoli iz luka, kurkume, crvenog grožđa i zelenog čaja snižavaju markere upale u tijelu. Sve vrste bobičastog voća također su bogate polifenolima, kao trešnje i šljive, kao i tamnozeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i raštike.
Maslinovo ulje, laneno ulje i masna riba poput lososa, sardina i skuše nude zdrave doze omega-3 masnih kiselina za koje je odavno dokazano da smanjuju upalu.
Savjetujemo vam da uvrstite što više ovih namirnica u vašu prehranu.